Loading...

Blog

Ultimele noutati
Blog Post 1

Pregăteşte-te pentru interviul perfect!

CUNOAŞTEREA POTENŢIALULUI ANGAJATOR

Încercaţi întotdeauna să aflaţi mai multe despre instituţia la care vă prezentaţi pentru interviu. Folosiţi informaţiile obţinute în scopul conceperii unor întrebări pe care să le adresaţi celor care vă intervievează. Încercaţi să identificaţi tendinţele de bază. Puteţi obţine informaţii despre diferite firme sau instituţii citind presa de specialitate, parcurgând rapoartele anuale şi cataloagele acestora, vorbind cu persoanele din cadrul reţelei în care activaţi şi, desigur, de pe Internet.

ATITUDINEA CONTEAZĂ! atitudinea-este-totul

Primul lucru pe care trebuie să-l faci – fii sigur că te prezinți la interviu cu o atitudine corespunzătoare. E normal să fii emoționat înainte de un interviu, dar trebuie să-ți schimbi modul de gândire referitor la acest lucru. Mulți petrec ore în șir gândindu-se la toate lucrurile ce ar putea merge prost, iar apoi, ca rezultat, chiar greșesc la interviu. Gândeşte-te la interviu că la un joc. Aceasta este șansa ta de a-ți dovedi calitățile reale, mult mai convingător decât în Curriculum Vitae!

PREGĂTIREA E VITALĂ!

Ca pentru orice alt test, trebuie să te pregătești din timp pentru interviu. Gândeşte-te la ce ar vrea să știe angajatorul și pregătește niște răspunsuri. Firmele vor oameni optimiști și motivați, așa încât fii sigur că răspunsurile tale reflectă aceste calități. Chiar dacă fiecare interviu e diferit, există întrebări care apar mereu, iar un răspuns pregătit din timp te va transforma într-o persoană încrezătoare și îl va impresiona pe angajator. Găsește-ți timp să te gândești la câteva situaţii – când te-ai descurcat într-o problemă dificilă, ți-ai depășit limitele sau ai făcut ceva foarte important pentru firmă la care ai lucrat Înainte, sau la proiectele pentru facultate. E foarte greu să te gândești pe moment la aceste lucruri.

PRIMA IMPRESIE CONTEAZĂ!

Trebuie să știi exact unde te duci și numele celui pe care îl întâlneşti. Nu uita să îți acorzi 15minute în plus pentru cazul în care ești prins în trafic. Când ajungi la interviu strânge mâna intervievatorului cu putere și privește-l în ochi. Interviul este ocazia ta de a face o impresie foarte bună. Tratează-i politicos pe toți cei care îi întâlnești. Cât aştepţi, nu trimite SMS-uri, pentru că s-ar putea ca cineva să-ţi urmărească gesturile. Iată și câteva lucruri care nu se fac: nu mesteca gumă, nu fuma, nu lăsa telefonul deschis, nu întrerupe. Când vei fi întrebat de ce vrei să îți schimbi locul de muncă ai grijă să pari o persoană dornică de dezvoltare profesională, nu una care nu se poate adapta sau nu poate lucra cu ceilalți.

cum-sa-te-imbraci-pentru-un-interviu-200x200ASPECTUL CONTEAZĂ!

Studiile arată că prima impresie este dată în primele 10 secunde, după modul cum arată. Îmbracă-te ca și cum ai avea deja jobul! Chiar dacă stilul e neoficial, îmbracă-te decent. Nu este momentul să încerci un stil nou sau trendy. Fii însă sigur că ți se potrivește ţinuta și că te simți bine în ea. În funcţie de locul de muncă pentru care o persoană candidează, este recomandat ca să îşi personalizeze vestimentaţia astfel încât să corespundă cu tipul de munca pe care v-a trebui să-l desfăşoare. Pentru slujbele ce presupun munca administrativă, secretariat, recepţie, asistent manager, operator calculator, back office se poate opta de exemplu pentru o cămaşă cu mânecă lungă şi o pereche de pantaloni închişi la culoare care se poate aplica atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor. Pentru posturile din domeniul IT se poate opta pentru o ţinută casual cum ar fi jeanşi şi o cămaşă. Tot legat de aspect, evita tocurile înalte, rochiile scurte sau strălucitoare şi machiajul excesiv deoarece de cele mai multe ori inspira pasivitate.

LIMBAJUL CORPULUI

Chiar dacă angajatorul s-ar putea să nu conștientizeze acest lucru, limbajul corpului spune multe. Contactul vizual este obligatoriu și indică faptul că ești o persoană încrezătoare, sinceră, că nu ai nimic de ascuns. Evită să îți atingi fața sau urechile pentru că acest lucru indică faptul că ești evaziv sau că minți. Încrucișarea picioarelor sau a mâinilor te face să pari inabordabil. Nu te aplecă foarte mult înainte pentru că o să pari tensionat. Stai drept, dar relaxat.


Distribuie: